Lazárova sobota

20.03.2015 00:00

Tropár, 1. hlas

Už pred svojím utrpením, Kriste Bože, – dokázal si pravdivosť viery vo všeobecné zmŕtvych­vsta­nie, – lebo si vzkriesil Lazára. – Preto aj my spolu s jeruzalemskými deťmi – nesieme ratolesti ako znamenia víťazstva – a k tebe, Víťazovi nad smr­ťou, voláme: – „Hosana na výsostiach. – Po­žeh­naný, ktorý prichádza v mene Pánovom.“

Kondák, 2. hlas

Kristus, naša radosť, pravda, svetlo a život – i vzkriesenie sveta, – vo svojej dobrote zjavil sa na zemi. – Stal sa predobrazom zmŕtvych­vsta­nia. – Ako Boh všetkým udeľuje odpustenie hriechov.

 

V tento deň slávime vzkriesenie svätého a spravodlivého Kristovho priateľa Lazára, ktorý bol štyri dni v hrobe. Bol rodom Žid, patril k skupine farizejov a ako sa niekde uvádza, bol synom farizeja Šimona. Pochádzal z Betánie. Keď náš Pán, Ježiš Kristus, pre našu spásu chodil po tejto zemi, spriatelil sa s ním. Keďže sa Kristus  často zhováral so Šimonom  a veľa krát prichádzal do jeho domu, Lazár si ho veľmi obľúbil. No nielen on, ale aj jeho dve sestry Marta a Mária.

Keďže sa  už približoval čas spasiteľných strastí, bolo treba objasniť tajomstvo vzkriesenia. Ježiš sa zdržiaval za Jordánom. Predtým vzkriesil z mŕtvych Jairovu dcéru a potom syna vdovy. Jeho priateľ Lazár, postihnutý ťažkou chorobou, zomrel. Ježiš tam vtedy nebol, preto povedal svojim učeníkom: „Náš priateľ Lazár spí.“ A o nejaký čas neskôr povedal: „Lazár zomrel.“ Opúšťa Jordán a prichádza do Betánie, ako mu to oznámili jeho sestry. Betánia je vzdialená od Jeruzalema asi pätnásť stádií. Lazárove sestry mu vyšli naproti hovoriac: „Pane, keby si bol býval tu, náš brat by nebol zomrel. Ale aj teraz, ak chceš, vzkriesiš ho, lebo to môžeš.“ Ježiš sa opýtal ľudí: „Kde ste ho položili?“ Tu hneď išli k hrobu. Keď odvalili kameň, Marta povedala: „Pane, už páchne, veď je už štyri dni v hrobe.“ Ježiš sa pomodlil, zaslzil nad zomrelým a potom veľkým hlasom zvolal: „Lazár, poď von!“ A mŕtvy hneď vyšiel. Keď ho porozväzovali, odišiel domov.

Tento úžasný zázrak vzbudil závisť u Židov a povstali proti Kristovi. No Ježiš sa utiahol a odišiel. Veľkňazi zamýšľali zabiť aj Lazára, lebo sa preň mnohí pridávali ku Kristovi. Ale on spoznal ich úmysly, utiekol na ostrov Cyprus a tam zotrval. Potom ho apoštoli ustanovili za biskupa kitejského mesta. Žil dobre, bohumilo a po tridsiatich rokoch od svojho vzkriesenia znova zomrel. Tam bol aj pochovaný, tam urobil mnoho zázrakov. Vraví sa, že po svojom vzkriesení jedol len pre občerstvenie a tiež, že prečistá Božia Matka mu vlastnými rukami zhotovila omofor a darovala mu ho. Na základe Božieho videnia jeho čestné a sväté ostatky odtiaľ preniesol do Konštantínopolu múdry cisár Lev a nábožne i s úctou ich uložil v chráme nosiacom jeho meno, po pravej strane vchodu do chrámu, v stene oproti oltáru. Jeho vzácne ostatky tam spočívajú dodnes a vydávajú nevýslovnú vôňu.

Oslavovať toto vzkriesenie v dnešný deň bolo ustanovené preto, lebo naši svätí a bohonosní otcovia, no najmä svätí apoštoli, po štyridsaťdňovom očisťovacom pôste si chceli pripomínať sväté strasti nášho Pána, Ježiša Krista. A pretože tento zázrak najviac rozhneval Židov proti Kristovi, umiestnili tento nadprirodzený div na toto miesto. To, že tento zázrak opisuje iba sám evanjelista Ján a ostatní evanjelisti o tom nepíšu, je preto, lebo vtedy Lazár ešte žil a poznali ho. Hovorí sa, že práve vďaka tejto udalosti bolo napísané posledné evanjelium. Veď ani o Kristovom zrodení pred vekmi ostatní nehovoria. Bolo ťažké uveriť, že Kristus bol Božím Synom a Bohom, že vstal zmŕtvych a že aj mŕtvi budú vzkriesení. Lazár je toho najlepším svedectvom. O tom, ako bolo v podsvetí, Lazár nepovedal nič. Buď mu tamojšie veci nebolo umožnené vidieť, alebo, ak ich aj videl, bolo mu prikázané o tom mlčať.

Odvtedy aj každý človek, ktorý zomrie, býva nazvaný Lazárom, ako aj posmrtné rúcho sa nazýva lazaróma, pre slovo na pamiatku prvého Lazára. Ak totiž on vstal na slovo Krista a znova ožil, tak aj ten, čo zomrie, vstane v posledný deň na hlas trúby a bude žiť večne.

Na príhovor tvojho priateľa Lazára, Kriste, Bože, zmiluj sa nad nami. Amen.

Synaxár